header footer

Wedstrijdssoorten

Jaarlijks worden er duizenden zwemwedstrijden georganiseerd door verenigingen aangesloten bij de KNZB. Hieronder vindt je een opsomming van de meest voorkomende wedstrijden.

KNZB Competitie 

 • Aqua’68 zwemt in de KNZB regionale A en C competitie.
 • Er worden in de competitie 4 wedstrijden gezwommen per seizoen
 • Het zwemmen van de KNZB regionale competitie is, als je bent ingedeeld, verplícht!
 • De KNZB wedstrijddata worden aan het begin van het seizoen aan ieder lid medegedeeld. Deze data dienen te allen tijde te worden vrijgehouden in de eigen agenda.
   

Minioren-/junioren-/jeugd-/seniorenwedstrijden

In samenwerking met Regio Noord worden er per jaar vier van dit soort wedstrijden georganiseerd. Al onze zwemmers mogen aan deze wedstrijd deelnemen.

Limietwedstrijden

De naam zegt het al; limietwedstrijden zijn er vooral voor om de persoonlijke records aan te scherpen, een nieuwe race indeling uit te proberen of om een limiet voor de Regionale Kampioenschappen of Nederlandse Kampioenschappen te halen.

Regionale kampioenschappen

Tijdens Regionale kampioenschappen worden per afstand en leeftijd de beste zwemmer van de Regio Noord bepaald. Voor deelname aan deze wedstrijden geldt een inschrijflimiet.

Voor de zwemmers die niet voldaan hebben aan de limiet worden ook kampioenschappen georganiseerd. Op deze manier zwemt iedereen op zijn/haar niveau.

KNZB Lange Afstand Circuit wedstrijden

Speciaal voor zwemmers die deel willen nemen aan wedstrijden met lange afstanden, zoals 800 meter en de 1500 meter vrije slag, worden deze wedstrijden georganiseerd.

Clubkampioenschappen

Elk jaar organiseren wij de clubkampioenschappen. Dit is één wedstrijd per jaar waarin de zwemmers van Aqua'68 tegen elkaar zwemmen. Dit is een gezellige wedstrijd voor alle leden en hun familie.

25-50 meter wedstrijden

Tijdens de 25-50 meter wedstrijden zwemmen deelnemers van ongeveer gelijke sterkte tegen elkaar. De winnaar of winnares wordt beloond met een medaille!

Open Water zwemwedstrijd

Oer Hollands; zwemwedstrijden in plassen, kanalen of in zee! Afstanden van 250 meter tot 25 kilometer of nog verder! In de zomer is er een heel open water circuit met meer dan 1000 deelnemers die door heel Nederland trekken. Wanneer het open water een temperatuur heeft van meer dan 16 graden Celsius, organiseren verschillende zwemverenigingen open water wedstrijden. Het gaat dan om het zwemmen van lange afstanden in kanalen of meren

Nederlandse Junioren Jeugd Kampioenschappen (NJJK)

Tijdens deze Nederlandse Kampioenschappen wordt per afstand en leeftijd de beste zwemmer van Nederland bepaald. Voor deelname aan deze wedstrijden geldt een inschrijflimiet.

Toernooien

Jaarlijks nemen wij deel aan een aantal toernooien, zoals het Zechstein-toernooi in Veendam, het Paragon-toernooi Winschoten en de Internationale Wedstrijd in Delfzijl.

Trainingskamp

Aan het begin van elk seizoen wordt er een trainingskamp georganiseerd van vrijdagavond tot zondagavond in Gasselternijveen. Deze trainingskamp is bedoeld om weer een goede basis te leggen voor een succesvol zwemseizoen!

Eigen bijdrage

In verband met hoge inschrijfgelden voor sommige zwemwedstrijden en de (grotere) zwemtoernooien, kan het voorkomen dat hiervoor aan de deelnemende zwemmer een eigen bijdrage wordt gevraagd. De (ouders van de) zwemmer wordt hierover bij de voorlopige inschrijving geïnformeerd.

Wat neem je allemaal mee naar een wedstrijd

Bij deelname aan wedstrijden, uitgezonderd toernooien, is het van belang het volgende mee te nemen:

 • Eten en drinken voor tijdens de wedstrijd (geen snoep, snacks of koolzuurhoudende dranken)*
 • Badpakken/zwembroek (minimaal 1 extra voor het geval er iets kapot gaat)
 • Badmuts (1 extra als reserve)
 • Zwembril (1 reserve voor als je bril kapot gaat)
 • Clubkleding
 • Slippers, om koude voeten te voorkomen en natuurlijk voor de voeten hygiëne
 • Handdoek
 • Neem bijvoorbeeld een boek of tijdschrift mee voor de wachttijden tussen de wedstrijden
 • Mobiele telefoons mogen mee, maar worden tijdens een wedstrijd niet gebruikt.
   

*Let op wat je meeneemt voor eten en drinken bij een wedstrijd. Moet je nog zwemmen, dan kun je beter geen chocolade eten (marsrepen, boterhammen met hagelslag) en drinken (chocomel). Eet daarnaast ook geen roggebrood met kaas of chips. Drink daarnaast ook geen koolzuurhoudende dranken of zuivelproducten. Hiermee voorkom je buikkrampen en andere narigheid tijdens een wedstrijd. Ná de wedstrijd is chocomel wel een goede hersteldrank!