header footer

Historie

De zwemvereniging Aqua’68 is in 1968 ontstaan uit de verenigingen Asser zwemvereniging (AZV), opgericht in 1922, en de Asser reddingsbrigade (ARB).

In dat jaar werd ook het overdekte zwembad “De Timp” geopend. Aqua’68 heeft tot 1994 gebruik gemaakt van dit bad. Lange tijd maakte de vereniging ook gebruik van het open luchtbad “De Wilg”. Dit bad, geopend in 1959, lag in de directe nabijheid van “De Smelt”. Dit bad is begin negentiger jaren gesloten toen het plaats moest maken voor “De Smelt”, het huidige onderkomen van Aqua’68. Enkele jaren geleden is de naam van het zwembad veranderd van “de Smelt” in de “Bonte Wever”.

Uniek voor de zwemvereniging is dat het naast een aantal onderdelen van de KNZB (Koninklijke Nederlandse Zwembond), zoals wedstrijdzwemmen, waterpolo en opleiding voor diploma's, ook een afdeling zwemmend redden heeft. Deze afdeling is aangesloten bij de KNBRD. De sectie G-zwemmen is in 2014 toegevoegd aan de vereniging, waarmee we mensen met een beperking de gelegenheid bieden om in een plezierige sfeer op een recreatieve en speelse manier te leren zwemmen.

De vereniging heeft naast hoogtepunten ook dieptepunten gekend. Hoogtepunten zijn er vooral op het sportieve vlak. Zonder andere prestaties tekort te doen moet vooral de periode begin tachtiger jaren vermeld worden, waarin enkele jongens in de top van Nederland zwommen. De grondgedachte van de vereniging was én is nog steeds een mix van presteren en plezier hebben.

Informatie over Aqua'68 is ook te lezen in onze flyer.